0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Pancreatita cronica - tratament naturist

Pancreasul este o glanda de forma alungita, masoara 20 de centimetri si greutate in jur de 80 -100 g, este situat in spatele stomacului, transversal in abdomen (intre splina si duoden) si este alcatuit din cap, corp si coada. Este o glanda cu secretie mixta si dubla actiune, digestiva si hormonala, compus din doua tesuturi: 1.Tesut exocrin (pancreas exocrin) alcatuit din acini glandulari, care secreta suc pancreatic necesar pentru digestia si absorbtia nutrientilor: lichid cu reactie alcalina ce contine electroliti, bicarbonat de sodiu si enzime digestive, in principal amilaza (metabolizeaza glucidele), lipaza (digera grasimile), tripsina si chimotripsina (metabolizeaza proteinele) 2.Tesut endocrin (pancreas endocrin) alcatuit din insule Langerhans, dispersate in tesutul glandular, cu rol important in reglarea nivelului de zahar din sange, prin secretia a doi hormoni: insulina - hormon hipoglicemic si glucagon - hormon hiperglicemic (dezechilibrul dintre acesti doi hormoni duce la diabet). Insuficienta pancreatica reprezinta incapacitatea pancreasului de a sintetiza fie enzimele digestive, fie insulina, fie ambele, ceea ce duce la pancreatita si/sau diabet.

Pancreatita acuta
Atentie!
Pancreatita acuta reprezinta o adevarata urgenta medicala, atat in stabilirea diagnosticului corect, cat si in rapiditatea instituirii tratamentului medicamentos si/sau chirurgical. Pancreatita acuta este caracterizata printr-o succesiune rapida de leziuni acute: edem, congestie, hemoragii difuze sau insulare, necroza. Patogenia bolii acute pancreatice consta in autodigestia pancreasului exocrin de catre enzimele pancreatice acumulate si activate in pancreas. Debutul bolii este brutal, iar evolutia dramatica, cu durere epigastrica maxima, violenta, atroce, imobilizanta, durere "in bara" transversala supraombilicala, iradiind spre hipocondrul drept, spate sau umarul stang, dupa cum procesul patologic intereseaza predominant capul, corpul sau coada pancreasului. Vomismentele ulterioare sunt compuse din alimente partial digerate, bila, posibil si sange. Victima trebuie dusa cat mai rapid la cel mai apropiat spital de urgenta unde specialistii vor stabili prioritatile testelor specifice si vor institui tratamentul: combaterea durerii, reechilibrarea hemodinamica si electrolitica, suprimarea secretiei exocrine si neutralizarea enzimelor pancreatice, prevenirea infectiilor si a posibilelor complicatii. Interventia chirurgicala se impune bolnavilor care nu raspund favorabil la tratamentul medicamentos in termen de 48-72 de ore, la cei aflati in puseu de colecistita acuta complicata cu pancreato-colecistita sau la cei cu manifestari clare de peritonita acuta.
Atentie!
Nu exista tratamente naturiste alternative la cele alopate in pancreatita acuta!

Pancreatita cronica - Afectiune inflamatoare persistenta a pancreasului, cu modificarea tesutului glandular pancreatic si cicatrizare (fibrozare), cu alterarea functiei digestive, uneori si a functiei hormonale. Ca urmare, functia pancreasului de a fabrica si trimite in tubul digestiv suc pancreatic (enzime digestive secretate in pancreasul exocrin) se diminueaza ori se opreste, in timp instalandu-se pancreatita cronica, insuficienta pancreatica, cu maldigestia si malabsorbtia tuturor nutrientilor la nivel digestiv. Cand si functia pancreasului de a fabrica insulina (pancreas endocrin) este afectata, pancreatita cronica este insotita de hiperglicemie sau chiar diabet.

Cauzele pancreatitei cronice - Pancreatita cronica se instaleaza mai frecvent la barbati decat la femei, varsta medie de manifestare fiind intre 50 si 60 de ani. Factorii etiologici sunt multipli, iar mecanismul lor de actiune este complex. Risc mare de a face pancreatita cronica este prezent la marii bautori de alcool (alcoolismul genereaza mai frecvent forma calcifianta a pancreasului, forma care reprezinta 70-80% din totalitatea pancreatitelor cronice), in abuzuri alimentare (in special de grasimi si proteine de natura animala) si la persoanele fumatoare. Pancreatita cronica poate surveni dupa boli hepato-biliare (litiaza biliara, hepatita cronica, ciroza hepatica), de aceea, este important de retinut: existenta riscului ca o calculoza biliara sa se complice cu o pancreatita trebuie sa determine persoanele suferinde de colecistopatii cu calculi sa se trateze cu mare atentie si, daca este cazul, sa suporte interventia chirurgicala specifica (colecistectomia clasica sau prin laparoscopie). De asemenea, pancreatita poate sa apara dupa ulcer gastro-duodenal (cu localizare posterioara si penetrare in pancreas), stomac operat, unele infectii virale (hepatita virala) sau bacteriene (febra tifoida, parotidita epidemica). Tulburarilor metabolice din diabet zaharat, hiperlipoproteinemii, hemocromatoza sau hiperparatiroidism, li se poate asocia de asemenea o suferinta pancreatica. Alti factori cauzatori sunt: ereditatea, factorii vasculari, alergici, un traumatism abdominal, interventiile chirurgicale sau traumatismele pancreatice, consumul excesiv al unor medicamente (nitrofuntoina, furosemid, paracetamol, salicilati).

Simptomatologia clinica in pancreatita cronica - Durerea abdominala constituie manifestarea clinica majora, fiind prezenta la 60-100% dintre bolnavi. In cadrul evolutiei bolii, durerile apar dupa o anumita evolutie subclinica a bolii, pentru ca odata aparute ele sa domine tabloul clinic, cu un maxim in primii ani de la semnalarea lor. Este o durere intensa care interfera cu activitatile zilnice si poate dura de la cateva ore la cateva zile. Durerea abdominala poate avea localizare epigastrica, cu iradiere spre hipocondrul drept, spate sau umarul stang, dupa cum procesul patologic intereseaza predominant capul, corpul sau coada pancreasului. Durerea "in bara"supraombilicala, apare intr-un puseu acut, cand tot pancreasul este interesat. Durerea se instaleaza destul de capricios, imediat dupa mese sau la distanta mai mare, alteori pe nemancate si are caracter de distensie, presiune. Cantitatea alimentelor (mai mare) sau calitatea lor (calde, grase, bauturi alcoolice, cafea) au rol in declansarea durerilor.
Scaderea ponderala reprezinta un simptom constant in pancreatita cronica, pierderea ponderala fiind de 10-15 kg si chiar mai mult, cu tulburare in economia proteinelor si a grasimilor si carente vitaminice. Scaderea ponderala se manifesta in primele stadii ale bolii numai in timpul atacurilor acute, apoi, este asociata cu dezvoltarea insuficientei secretoare.
Steatoreea (pierdere de grasimi prin materiile fecale) este semnalata la 25-30% dintre cazurile de pancreatita cronica calcifianta si poate depasi 100 g/zi. Dupa numeroase episoade de pancreatita cronica recidivanta, apare diaree cu steatoree (diaree uleioasa) datorita malabsorbtiei principiilor alimentare. Paralel cu pierderile de lipide are loc o maldigestie proteica si glucidica. Imediat dupa instalarea durerii abdominale, ca semn precoce al pancreatitei cronice este aparitia unor episoade de icter, chiar icter mecanic durabil (ingalbenirea tegumentelor). In pancreatita cronica pot sa apara greturi, insotite de varsaturi, senzatie de satietate precoce (mai ales dupa consumul de alimente dulci sau grase), meteorism al etajului superior, uneori senzatia de corp strain in regiunea epigastrica sau esofagiana inferioara, regurgitari. La unii bolnavi apar tulburari psihice cu stari depresive ciclice sau acute ("encefalopatie pancreatogena"), cu stari halucinatorii si tulburari de cunostinta. Dupa mai multi ani de evolutie, in peste 50% din cazuri, pancreatitei cronice i se asociaza si o hiperglicemie (valori crescute ale glicemiei) sau chiar un adevarat diabet zaharat (cu simptome: sete permanenta, senzatie continua de foame, urinare abundenta).

Tratament in pancreatita cronica
Tratamentul se poate efectua atat in spital, cat si la domiciliu, dar sub control medical periodic. Obiectivele tratamentului medical sunt: calmarea durerii, oprirea evolutiei procesului inflamator si compensarea insuficientei pancreatice, imbunatatirea statusului metabolic si nutritional. Daca exista si diabet va trebui tratat prin dieta si hipoglicemiante orale, numai in caz de esec se recurge la insulina. Interventia chirurgicala este indicata in pancreatita cronica doar daca durerile nu pot fi suprimate cu analgezice, daca icterul si hemoragia interna (manifestata prin varsaturi cu sange sau materii fecale cu sange) nu dispar, daca se constata prezenta unor formatiuni chistice mari in tesutul pancreatic.

Tratament naturist in pancreatita cronica
Pentru scaderea fenomenelor inflamatoare pancreatice si pentru grabirea procesului de refacere a tesutului afectat, bolnavii trebuie sa tina seama de anumite masuri igieno-dietetice:
Odihna! Regimul de odihna este foarte important pentru recuperarea bolnavului, sunt recomandate 3-4 ore de odihna in timpul zilei si respectarea unui orar de somn pe durata noptii. Bolnavul va evita eforturile fizice si emotiile negative. Dupa mese va sta in repaus la pat timp de 30-60 de minute, cu un termofor pe regiunea epigastrica si va bea un ceai caldut.
Fara alcool, cafea si tutun! Este cu desavarsire interzis consumul de alcool, cafea si tutun, toate acestea agraveaza pancreatita si accentueaza durerea.
Atentie la dieta! In pancreatita cronica, alimentatia are un rol esential. Deoarece bolnavii sunt expusi la diferite dereglari metabolice, este necesara stabilirea unei diete adecvate, individualizata in functie de toleranta specifica a organismului, dieta obligatoriu hipercalorica, pentru a preveni scaderea energiei si a masei corporale. Dieta trebuie sa fie bogata in hidrocarbonate, echilibrata in proteine si saraca in lipide. Atentie la cantitatea de grasimi din alimente, deoarece ea poate accentua durerea. In prezenta steatoreei, grasimile vor fi si mai mult reduse, chiar eliminate. Aportul de fibre vegetale va fi redus deoarece acestea absorb enzimele pancreatice. Regimul mixt, bine echilibrat, trebuie sa asigure un aport caloric suficient (3000 calorii) si va contine 30% proteine, 30% lipide si 40% glucide, pentru mentinerea unei stari normale de nutritie.
Ratia zilnica trebuie repartizata in 5-6 portii mici pe zi, egale ca volum, mancarea trebuie mestecata incet, fara graba, pentru ca digestia sa inceapa inca din gura, pentru a nu forta secretia enzimatica pancreatica, care si asa este redusa din cauza inflamatiei pancreatice.
Alimente contraindicate: alimente prea reci sau prea calde, sosuri marinate, prajeli, condimente iritante (piper, mustar), celulozice dure (castraveti, ridichi, muraturi, telina, varza, gulii, praz, pastarnac, ciuperci, fasole boabe, mazare, soia, fructe necoapte, coji, samburi), carne grasa, peste gras (crap, somn, morun, nisetru, scrumbie), grasimi animale (untura, slanina, seu), dulciuri foarte concentrate, produse de patiserie (aluaturi preparate cu grasime), paine neagra, afumaturi, carne de vanat, conserve de orice fel, ciocolata, cafea, cacaua, bauturi gazoase.
Alimente permise: Glucide usor asimilabile, miere, prajituri de casa, paste fainoase, cereale (orez, gris), paine intermediara (uscata sau prajita), carne slaba (pui, curcan, vita, vitel) fiarta sau la gratar, peste slab (cod, pastrav, stiuca, salau, calcan), oua fierte moi, branzeturi degresate (branza de vaci, urda, cas slab, iaurt, unt proaspat de vaca), grasimi vegetale 40-50 g pe zi, dar numai in afara diareei (uleiurile presate la rece: de masline, de floarea soarelui, de porumb, de soia etc., contin acizi grasi nesaturati cu actiune lipotropa), supe de legume (cu orez, gris, paste fainoase, legume pasate, drese cu zdrente de oua, acrite cu zeama de lamaie sau bors), peltea de coarne si de gutui (in diaree), pasta de macese sau de pere, legume moi, in general fierte (morcovi, dovlecei, spanac, cartofi, conopida, sfecla), verdeturi (patrunjel si marar), fructe bine coapte (mere, pere, banane, portocale, grapfruit, capsuni, zmeura, caise, piersici, pepene galben). In caz de diaree, cruditatile sunt greu tolerate, de aceea se suprima pentru cateva zile si se inlocuiesc cu sucuri de legume si fructe (preparate in casa). Evitati consumul de lichide in timpul meselor pentru a nu dilua enzimele digestive.

Produse naturiste CaliVita utile in pancreatita cronica

Digestive Enzymes - Produs naturist ce contine o gama larga de enzime digestive necesare pentru a compensa insuficienta pancreatica (functia exocrina), pentru digestia si absorbtia nutrientilor, pentru normalizarea greutatii corporale. Enzimele digestive elimina neplacerile cauzate de digestia imperfecta, de la balonare, flatulenta, gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal, diaree, steatoree, diaree cu steatoree, sindrom de colon iritabil, constipatie, pana la reglarea functiei unor organe: ficat (insuficienta hepatica), vezica biliara (dischinezie biliara), pancreas (disfunctii metabolice si enzimatice). Digestive Enzymes este un preparat modern cu care se poate trata aproape orice fel de afectiune digestiva (contine: pancreatina, pepsina, betaina HCl, diastaza, papaina, acid glutamic, bromelaina, proteaza, turmeric, seminte de fenicul).
Noni (Morinda citrifolia) - Sucul obtinut din fructul Noni are o compozitie complexa, cu multe beneficii pentru organismul uman: induce o stare de bine si de confort psihic, are efect adaptogen (stres, anxietate, depresie) si analgezic (scade pragul perceptiei durerii cauzate de diverse afectiuni), "repara"celulele alterate, declanseaza mecanismele antiinflamatorii, induce o imunitate eficienta, prin imunomodulare ajuta in bolile autoimune, previne si trateaza afectiunile cardio-vasculare, este eficient in afectiuni digestive: gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal, dispepsie, tulburari de tranzit intestinal, constipatie, diaree, enterocolita, rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn, colici biliare, hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza hepatica, pancreatita cronica.
White Willow (aspirina naturala) - Produs naturist obtinut din coaja de salcie alba. In organism, salicina este transformata in acid salicilic, cu efect redutabil: antipiretic, analgezic, sedativ, antispasmodic, antiinflamator, antiseptic, hemostatic, sedativ nervos, antiagregant plachetar, astringent, tonic digestiv. Aspirina naturala (coaja de salcie alba) are actiune analgezica (prin inhibarea sintezei de prostaglandine si eliberarea de bradikinine) si antiinflamatoare (inhiba mediatorii chimici ai infalamatiei) si este foarte eficienta in pancreatita cronica. Nu are efectele secundare negative ale aspirinei sintetice, nu irita mucoasa gastrica, ci este un tonic digestiv, normalizeaza pH-ul gastric, are efect antiseptic in afectiuni gastro-intestinale.
Nopalin (cactus Nopal) - Prin vitaminele, mineralele, aminoacizii si fibrele continute, detoxifiaza si tonifica ficatul si pancreasul, are efect antiinflamator, scade hiperaciditatea (gastrita, ulcer gastric , ulcer duodenal, sindrom de colon iritabil). Pectinele formeaza complexe cu bacteriile, determinand eliminarea lor din intestin in diaree. Prin fibre ajuta tranzitul intestinal, astfel ca previne si trateaza constipatia. Este un produs naturist cu efecte sigure asupra glicemiei sanguine, creste sensibilitatea la insulina a celulelor, imbunatateste digestia carbohidratilor si implicit productia de insulina.
Bee Power Royal Jelly - Laptisorul de matca ca biostimulator, energizant si vitaminizant, hraneste celulele hepatice si pancreatice, fiind extrem de util in hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza hepatica, pancreatita. Laptisorul de matca are o concentratie mare de glucide (glucoza si fructoza), lipide (acizi grasi esentiali), proteine, aminoacizi esentiali si neesentiali (izoleucina, leucina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina, alanina, arginina, acid aspartic, lizina, acid glutamic, glicina, histidina, prolina, serina, taurina, tirozina), vitamine (toate vitaminele din grupul B, vitaminele A, C, D si E), minerale si oligoelemente (calciu, cupru, fier, mangan, fosfor, potasiu, siliciu, sodiu, cupru), un factor antibiotic si substante antivirale. Laptisorul de matca este singura sursa naturala de acetilcolina (hormon si neurotransmitator) prezenta in cantitate foarte mare.
Pro Selenium - Seleniul este un mineral esential pentru asigurarea sanatatii organismului uman, este prezent in toate tesuturile organismului, dar cea mai mare cantitate se afla in rinichi, ficat, splina si pancreas. Este un antioxidant foarte puternic, cercetatorii cred ca mare parte din puterea sa antioxidanta o reprezinta capacitatea sa de a stimula producerea unei enzime - glutation-peroxidaza, una din cele mai importante enzime din organism - in a carei compozitie intra si impreuna cu care netralizeaza radicalii liberi. Ca antioxidant are efect protector fata de multe afectiuni degenerative, fiind util in boli cronice de ficat si pancreas (hepatita cronica de natura toxica, hepatita cronica virala, ciroza, pancreatita cronica).

Produse naturiste CaliVita utile in pancreatita cronica

DIGESTIVE ENZYMES (enzime digestive) - 3x1 tablete/zi (in timpul meselor principale)

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3x1 capsule/zi

WHITE WILLOW (aspirina naturala) - 3x1 capsule/zi

NOPALIN (cactus Nopal) - 3x1 tablete/zi sau conform recomandarilor

BEE POWER ROYAL JELLY - 3x1 capsule/zi

PRO SELENIUM - 3x1 tablete/zi

Tratament la domiciliu prin biorezonanta, extrem de util in pancreatita cronica
Bioharmonex - Tratamentul biofizic este considerat metoda cea mai promitatoare de imbunatatire a capacitatilor de auto-vindecare ale organismului, favorizand pe langa aceasta o protectie adecvata impotriva impactului daunator al mediului. Aceasta forma de tratament este numita terapie prin biorezonanta si poate fi realizata cu usurinta cu ajutorul dispozitivelor de biorezonanta de uz casnic, bazate pe efectul terapeutic al undelor electromagnetice asupra proceselor bio-informatice care ne controleaza sanatatea.
Dispozitivele de biorezonanta, concepute in urma nenumaratelor studii stiintifice, ne permit sa analizam procesele biologice ca un tot (abordare holistica) si sa tratam adevaratele cauze ale problemelor de sanatate. Bioharmonex poate fi folosit oriunde si in orice moment, indiferent de activitatea pe care o desfasurati. Acest aparat poate fi folosit de persoane de orice varsta, de la copii pana la persoane in varsta.

BIOHARMONEX - pentru tratament in pancreatita cronica, vor fi folosite programele: Detoxifiere + Ficat/Pancreas + Digestie + Meridian - de 2 ori pe zi

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro