0741.018.612 comenzi@tratamentnaturist.ro

Boala Alzheimer - tratament naturist

Boala Alzheimer (dementa senila) face parte din grupul bolilor degenerative ale sistemului nervos central (SNC) si reprezinta cea mai frecventa cauza de dementa a persoanelor in varsta. Aceasta boala a devenit tot mai frecventa odata cu cresterea longevitatii si este extrem de rara la persoane tinere si de varsta mijlocie. Dementa de tip Alzheimer reprezinta o tulburare degenerativa progresiva a creierului care afecteaza memoria, functiile mentale si de personalitate, asociata cu tulburari de comportament. Boala si modificarile structurale ale creierului au fost descrise pentru prima data de psihiatrul si neuropatologul german Alois Alzheimer. Denumirea de "boala Alzheimer" a fost folosita pentru prima data de psihiatrul german Emil Kraepelin in 1911.

In dementa de tip Alzheimer are loc distrugerea (involutia) progresiva a celulelor nervoase, reducerea in volum a creierului, atrofia scoartei cerebrale, micsorarea circumvolutiilor cerebrale, largirea santurilor dintre circumvolutii, are loc o pierdere a tesutului cortical in special la nivelul lobilor temporali, parietali si frontali. Caracteristica histologica este prezenta numeroaselor degenerescente neurofibrilare si a placilor amiloide senile, care de fapt sunt prezente in tesutul cerebral la persoanele in varsta, insa, la bolnavii atinsi de boala Alzheimer sunt mai numeroase, mai ales la nivelul hipocampului si lobului temporal.

Atingerea hipocampului este probabil responsabila de tulburarile de memorie, ce par sa fie legate in parte de un deficit in activitate colinergica. Studiile biochimice au aratat ca enzima cheie in lantul biosintezei de acetilcolina este colinacetiltransferaza, care este diminuata in cortexul cerebral al subiectilor atinsi de boala Alzheimer. Activitatea altor neuromediatori, cum sunt norepinefrina, serotonina, dopamina, glutamatul si somatostatina, este in general redusa. Aceste modificari se asociaza cu o scadere a debitului sanguin cerebral si o diminuare a metabolismului oxigenului si glucozei.

Cauzele instalarii bolii Alzheimer nu au fost elucidate pana in prezent, insa, se presupune ca exista mai multi factori intricati care concura la aparitia dementei senile.

 • In boala Alzheimer varsta avansata este fara nici un dubiu un factor predispozant, insa nu acompaniaza inevitabil procesul de imbatranire. Boala devine din ce in ce mai frecventa odata cu varsta si, la subiectii peste 80 de ani este superioara procentului de 20%.
 • Predispozitia genetica in boala Alzheimer apare net in cateva familii, in special in formele cu debut precoce. Se considera ca prezenta unor cazuri in familie (ruda de gradul I) mareste riscul de imbolnavire in procent teoretic de 26% pana la 45%.
 • Oxigenarea deficitara a creierului pare sa fie una din cele mai importante cauze a declansarii bolii Alzheimer. Se pare ca in lipsa oxgenului se dezvolta placile beta amiloide care reprezinta semnul caracteristic al bolii.
 • Hipertensiunea arteriala este un factorfactor de risc major pentru ateroscleroza, provocand leziuni ale peretelui arterial, cu scaderea sau intreruperea completa a fluxului sanguin in anumite teritorii din organism. La nivelul creierului produce encefalopatie hipertensiva, accidente cerebrale ischemice tranzitorii, cu tulburari motorii, crize de afazie sau de dezorientare in timp si spatiu.
 • Ateroscleroza indusa de hiperlipidemiile durabile sau "esentiale" poate sa fie o ateroscleroza extinsa la mai multe nivele ale organismului cu implicatii foarte grave, inclusiv la nivel cerebral (scleroza cerebrala).
 • Diabet: boala se asociaza cu un nivel crescut de colesterol, care accelereaza ateroscleroza si astfel creste riscul de boli cardiovasculare: hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.
 • Dementa aterosclerotica: in majoritatea cazurilor (50-70%) cauza bolilor cerebrovasculare este ateroscleroza vaselor cerebrale, arterioscleroza cerebrala hipertensiva, afectiunile cardiace embolizante, anomalii vasculare congenitale. Manifestarile cronice survin ca urmare a stenozarii sau obstruarii vaselor intracerebrale sau a arterelor mari care iriga creierul, ceea ce face ca celulele nervoase sa fie prost hranite si sa se distruga progresiv (dementa aterosclerotica). Sindromul cronic de involutie este produs de ateroscleroza difuza a arterelor intracerebrale ("scleroza cerebrala"), dar si prin microleziuni cerebrale difuze ("microinfarcte miliare"). Tabloul clinic apare la persoane in varsta, care prezinta diminuarea capacitatii intelectuale, pierderea memoriei pentru evenimente recente, schimbarea caracterului, cu irascibilitate, agresivitate, reactii neasteptate. Acesti bolnavi acuza cefalee, ameteli, insomnii si oboseala (pseudoneurastenia ateroscleroticului).
 • Dementa traumatica tardiva: este o forma mai rara de evolutie a unui traumatism craniocerebral, consecinta a extinderii si iradierii proceselor meningoencefalitice grave, mai ales la persoanele in varsta, unde leziunile treneaza. Metodele terapeutice actuale au redus simtitor aceasta posibilitate evolutiva si de aceea se pare ca sechelele posttraumatice grabesc instalarea unui proces demential preexistent pe fondul unei ateroscleroze avansate.
 • Actiunea degenerativa a radicalilor liberi: dr. Yuki apreciaza ca 85% din bolile cronice care ne asalteaza in prezent sunt rezultatul actiunii radicalilor liberi. Toate partile organismului pot fi afectate: creierul, pielea, inima, ochii, plamanii, ficatul etc. In cazurile cele mai rele, degradarea celulei se extinde pana la ADN, provocand diferite boli degenerative, printre care se numara si boala Alzheimer.
 • Consumul excesiv de alcool poate interveni ca factor aterogen (dementa aterosclerotica) prin mai multe mecanisme: cresterea grasimilor si a acidului uric in sange, cresterea secretiei de insulina consecutiv cu tendinta la supraalimentatie si in consecinta obezitate, cresterea secretiei de catecolamine declansand astfel un veritabil "stres", accentuarea tulburarilor de coagulare ale sangelui, determinarea aparitiei hipertensiunii arteriale si uneori a diabetului.
 • Tabagism: in ateroscleroza coronarelor, a vaselor cerebrale, a arterelor extremitatilor, nicotina are actiune vasoconstrictiva, creste concentratia lipidelor sanguine (hipercolesterolemie) cu formarea consecutiva de ateroame, produce cresterea adezivitatii trombocitelor si astfel predispune la tromboza, scurteaza timpul de coagulare a sangelui, creste vascozitatea sangelui (dementa aterosclerotica).
 • Un nivel crescut de homocisteina in sange, asociat cu un nivel scazut de vitamina B12 si acid folic conduc, impreuna cu alti factori, la instalarea dementei senile.

Manifestari clinice in boala Alzheimer
Debutul bolii este insidios, evolutia este in general lenta si progresiva, iar tulburarile pot ramane latente timp de peste 10 ani.

 • In stadiile precoce ale bolii simptomele predominante sunt: depresia, anxietatea sau tulburari imprevizibile de comportament, simptome care se inmultesc si se agraveaza in timp.
 • Tulburarile de memorie sunt cele care ingrijoreaza cel mai mult bolnavul si familia sa. Boala debuteaza lent si afecteaza, la inceputul ei, mai ales memoria de scurta durata, unii bolnavi isi pot aminti evenimente vechi, dar nu isi amintesc evenimente recente.
 • Tulburari de vorbire: bolnavii au dificultati in a-si gasi cuvintele potrivite intr-o discutie, prezinta tulburari de limbaj, vorbire incoerenta, insotita de pauze lungi si de repetitii ale unor cuvinte.
 • Pierderea simtului de orientare temporala si spatiala, bolnavii cu dementa senila se ratacesc usor chiar intr-un loc familiar, de exemplu acasa sau in cartierul in care locuiesc.
 • Schimbarea personalitatii: bolnavul cu dementa de tip Alzheimer poate prezenta o marcata stare de agitatie, agresivitate fizica sau verbala fata de persoanele apropiate, anxietate, depresie, combativitate, indiferenta fata de ceilalti, interiorizare sau tulburari de judecata, neadaptare la situatii noi si nefamiliare, pierderea memoriei, probleme in recunosterea persoanelor familiare, incapacitatea de a recunoaste si denumi obiecte uzuale, dificultati la citit, scris si calcul, probleme de gandire logica, incapacitatea de a lua decizii, reducerea sau cresterea exagerata a apetitului, bolnavii uita ca au mancat deja si pretind sa li se serveasca din nou masa, incapacitatea de a efectua activitati motorii coordonate, greutati in a se imbraca singur, incontinenta urinara si a materiilor fecale, necesitatea unei supravegheri si ingrijiri permanente.

Tratament naturist in boala Alzmeiher- Desi pana in prezent nu se cunosc mijloace sigure de prevenire a dementei de tip Alzheimer, se studiaza posibilitatea ca anunite masuri sa reduca riscul de aparitie a bolii si sa intarzie dezvoltarea ei. Bolnavii cu dementa de tip Alzheimer trebuie sa aiba o viata relativ activa, sa faca scurte plimbari zilnice, stiut fiind faptul ca activitatea fizica mareste afluxul sanguin la nivel cerebral, hraneste celulele nervoase si astfel capacitatile mentale cresc. Activitatea mentala sustinuta, memoria trebuie exersata prin citit, relaxare si exercitii de memorare, orice activitate care tine mintea activa ajuta la reducerea riscului pierderii de memorie datorate varstei si riscului instalarii dementei senile.

Ca activitati intelectuale continue ar fi citirea cu regulariate a unor carti, reviste, ziare, rezolvarea de rebusuri, participarea la activitati sociale dupa iesirea la pensie. Deoarece boala Alzheimer are un impact puternic asupra pacientului, dar si asupra familiei acestuia, este util un grup de prieteni pentru sprijin moral. Dieta echilibrata, fara grasimi animale, carne de porc, alimentatia sa fie compusa predominant din legume si fructe bogate in vitamine si minerale, uleiuri presate la rece bogate in acizi grasi nesaturati, carne de pui (de 2-3 ori/saptamana) si mai ales carne de peste (bogata in acizi grasi omega-3 care ajuta in prevenirea instalarii bolii si in ameliorarea simptomelor cand boala s-a instalat). Se pare ca persoanele care beau vin in cantitati moderate prezinta un risc mai mic de a face boala Alzheimer. Abuzul prelungit de alcool insa, poate duce la distrugerea permanenta a legaturilor dintre celulele nervoase ale creierului, avand ca rezultat deteriorari ireversibile ale memoriei, alterari de personalitate si dementa senila (boala de tip Alzheimer).

Tratatarea cu grija a oricarei boli care duce la leziuni cerebrale, tinerea sub control a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, a nivelului glicemiei (la diabetici). Bolnavul cu boala Alzheimer trebuie sa acorde o mare importana somnului, sa doarma cel putin 8 ore pe noapte, pentru relaxare si refacerea celulelor nervoase.

Desi pana in prezent nu se poate spune ca boala Alzheimer poate fi vindecata, un tratament aplicat in fazele precoce poate incetini sau inversa temporar evolutia si sa trateze simptomele. In fazele timpurii ale bolii, unele produse naturiste pot contribui la restabilirea functiilor mentale si la intarzierea instalarii simptomelor avansate. Rezultatele consumarii unuia sau mai multor produse naturiste specifice se pot observa dupa minim doua luni, tratamentul fiind de lunga durata.

Produse naturiste CaliVita eficiente in profilaxia si tratamentul bolii Alzheimer

Mega qProtect - Ginkgo biloba ("arborele vietii") amelioreaza circulatia sanguina, previne si trateaza ateroscleroza, reduce vascozitatea sanguina, inhiba factorii de coagulare ai plachetelor sanguine, reface leziunile celulare vasculare si are indicatii terapeutice in: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta circulatorie cerebrala si periferica, pierderea memoriei, tulburari de atentie si concentrare, dementa senila (boala de tip Alzheimer). Produsul mai contine beta caroten, vitamina C si seleniu.
Super Soya Lecithin - Lecitina este un produs natural care joaca un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, ea fiind o sursa principala de fosfatidilcolina, fosfatidilserina si acid fosforic, implicate in fenomenul de memorare. Lecitina este recunoscuta ca avand un rol benefic in tulburarile de ordin psihologic si neurologic (boala Alzheimer, sindromul Tourette etc).
Noni (Morinda citrifolia) - Sucul acestui fruct este foarte eficient in afectiuni neuro-psihice precum boala Alzheimer, boala Parkinson, leuconevraxita, accidente vasculare cerebrale in faza recuperatorie, insomnii, sindromul oboselii cronice, astenie, depresie, cefalee, migrene etc.
Senior Formula - Senior formula ofera varstnicilor vitaminele, mineralele si alti componenti necesari pentru o viata lunga si sanatoasa. In compozitia sa intra: Gingko biloba, vitamina E, vitamina C, complexul vitaminic B, minerale, superoxid dismutaza (SOD), extract din seminte de struguri si scorta de pin. Produsul are indicatii numeroase, printre care si functionarea optima a sistemului nervos si cardiovascular: in stres, depresie, anxietate, oboseala cronica, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, insuficienta circulatorie cerebrala si periferica, memorie deficitara, tulburari de atentie si concentrare, dementa senila (boala Alzheimer) etc.
Oxy Max (oxigen molecular) - Sistem nervos: Oxiterapia (oxigenoterapia) are un efect tonic nervos foarte eficace. Neuronii (celulele creierului) sunt cei mai sensibili la lipsa de oxigen, in lipsa oxigenului se instaleaza hipoxie, sensibilitate la boli mentale, confuzie in gandire, memorie deficitara, dementa senila, depresie, tensiune nervoasa, etc. Sistem cardio-vascular: oxigenoterapia (oxiterapia) este extrem de necesara in anemie, circulatie sanguina deficitara, insuficienta circulatorie cerebrala, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic etc.

Produse naturiste CaliVita eficiente in profilaxia si tratamentul bolii Alzheimer:

MEGA qPROTECT - 3x1 tablete/zi.

SUPER SOYA LECITHIN - 3x1 capsule/zi.

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3x1 capsule/zi.

SENIOR FORMULA - 3x1 tablete/zi.

OXY MAX (oxigen molecular) - de 2 ori/zi (dimineata si la pranz) dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 15 picaturi, in cate 100 ml apa plata.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:
 • formularul de comanda de pe fiecare pagina a produselor
 • telefonic: 0741.018.612 - biolog Iosefina Ungureanu
 • prin email: comenzi@tratamentnaturist.ro

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

Bioharmonex

Este un dispozitiv electronic care emite un camp electromagnetic pulsant, de intensitate foarte scazuta, cu dimensiuni : 90mm x55mm x20mm si greutate de aprox. 80 g...

vezi detalii

Aparatul de biorezonanta (biofeedback)

Masoara un spectru foarte larg de reactii electrice si electromagnetice ale organismului viu , fiind extrem de sensibil la cele mai mici semne incipiente ale...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!

Biolog Iosefina Ungureanu
Mobil: 0741.018.612
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro