0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Edeme - tratament naturist

Sistemul limfatic reprezinta o cale derivata a aparatului cardiovascular, care, printr-un sistem de vase si ganglioni limfatici transporta limfa spre venele marii circulatii. Sistemul limfatic are rol esential in detoxifierea organismului (curata deseurile din tesuturi, colecteaza si distruge toxinele, bacteriile, celulele anormale), transporta celulele imunitare in zonele unde este nevoie de ele. In organism exista un flux continuu de lichide care trec din tesuturi in sistemul limfatic, lichide care sunt filtrate prin ganglionii limfatici si apoi intra in fluxul sanguin. Acest flux echilibreaza cantitatea de lichide din diferitele parti ale organismului.

Edemul (oidema = tumefiere) - Retinerea apei in organism sau edemul, consta in acumularea excesiva de lichide la nivelul intregului organism sau doar intr-o anumita parte a acestuia. Reprezinta de fapt un dezechilibru intre lichidele pe care le pierdem (prin urina, transpiratie) si ceea ce absorbim (apa, sucuri, ceaiuri, apa continuta in alimente). Aceasta stare se poate pune in evidenta prin apasarea pielii pe un plan osos sau prin strangerea pielii intre degete. Se realizeaza astfel eliminarea apei din zona respectiva si aparitia unei depresiuni locale, care dureaza putin timp, pana la revenirea apei in locurile de unde a fost indepartata.

Cauzele edemelor sunt multiple: sedentarism, caldura puternica, aport excesiv de sare, unele medicamente, depunerile adipoase (obezitate), tulburari hormonale, varice si tromboflebita (edeme venoase), insuficienta renala (edeme renale), ciroza hepatica (edeme hepatice, edem cirotic), boli cardiace (edeme cardiace), perturbarea functionarii vaselor limfatice (edeme limfatice), boli alergice (edeme alergice), boli pulmonare (edeme pulmonare), boli endocrine (edeme endocrine), procese inflamatorii (edeme inflamatorii).


Sedentarismul, statul in picioare pe o perioada prelungita, statul prea mult pe scaun, pozitia incorecta (de exemplu picior peste picior), pot determina aparitia de edeme.
Caldura puternica, expunerea prelungita la soare, baile fierbinti, dilata vasele sanguine si astfel se pot forma edeme.
Aportul excesiv de sare in alimentatie mai ales la persoanele predispuse la a dezvolta edem (sarea retine apa in organism).
Unele medicamente pot provoca edeme: medicamente vasodilatatoare, antiinflamatoare nesteroidiene, estrogenii, produsele chimioterapice, unele medicamente pentru diabet zaharat, cele pentru hipertensiune (blocante de calciu), corticosteroizii, anticonceptionalele.
Depunerile adipoase, obezitatea si celulita sunt situatii in care circulatia sanguina si limfatica sunt deficitare, astfel ca se produce presiune mai mare asupra venelor, cu retentie de lichide (edeme).
Tulburari hormonale - In perioada premenstruala si menstruala, in premenopauza si menopauza, nivelele hormonale (estrogen-progesteron) sunt fluctuante, fapt care determina retentie de lichide in tesuturi si formare de edeme. Edemul din nefropatia gravidica apare ca urmare a resorbtiei tubulare crescute a sodiului si a apei, fiind corelata cu hiperproductia de estrogen.
Edeme venoase (varice, tromboflebita) - Edemul apare atunci cand, pe langa circulatia venoasa, in procesul compresiv este interesata si circulatia limfatica, astfel are loc dilatarea venelor, incetinirea circulatiei sanguine sau staza venoasa in teritoriul respectiv, obstruarea lumenului unui trunchi venos principal si a circulatiei limfatice satelite, precum si cresterea permeabilitatii capilare.
Edeme renale (insuficienta renala) - Reducerea serioasa sau incapacitatea de a forma urina duce la aparitia sindromului de insuficienta renala acuta sau insuficienta renala cronica, favorizand starea de intoxicatie endogena. In sindromul nefrotic si in glomerulonefrita difuza acuta, retentia de sodiu si apa, cu formare de edeme, apare datorita hiperproteinemiei, cresterii permeabilitatii capilare, hipersecretiei de aldosteron si hipersecretiei de hormon antidiuretic.
Edeme hepatice (boli hepatice) - Pe langa edemul cirotic, in unele afectiuni hepatice poate sa apara uneori retentia hidrosalina interstitiala (acumulare de lichid subcutanat): hepatite virale icterigene (sindromul icteric edematos), hepatite cronice, hepatonefrite. Pe masura ce boala avanseaza, edemele devin evidente si se generalizeaza, predominand insa in jumatatea inferioara a corpului.
Edeme cardiace (boli cardiace) - Atunci cand ventriculul stang nu mai este capabil sa pompeze sange in restul corpului, acesta se acumuleaza, supraincarca ventriculul drept si astfel provoaca o presiune puternica in vasele sanguine, care se dilata si favorizeaza aparitia edemului. Retentia de apa si sodiu se produce prin hiperaldosteronism, hipertensiune venoasa, hiperpermeabilitate capilara, hipoproteinemie, cresterea hidrofiliei tisulare, tulburari ale circulatiei limfatice si hipersecretie de hormon antidiuretic.
Edeme limfatice - In producerea edemului limfatic poate interveni o compresiune din afara vaselor limfatice (tumori, cicatrice etc.), procese patologice ganglionare (metastaze, limfogranulom, leucemie limfatica, tuberculoza), hiperproteinemia, insuficienta dezvoltare a circulatiei limfatice (in special a marilor vase) sau insuficienta valvulara a trunchiurilor mari limfatice.
Edeme alergice - Se intalnesc in bolile alergice (boala serului, edem Quincke, urticarie) avand ca mecanism patogenic principal cresterea permebilitatii capilare si spasmul limfatic.
Edeme pulmonare - Un edem pulmonar este legat de obicei de cresterea presiunii circulatiei sanguine pulmonare, care, la randul ei, se datoreste unei proaste functionari a inimii, unui puseu de hipertensiune arteriala sistemica sau de alterarea permeabilitatii capilarelor pulmonare de catre agentii infectiosi (virusul gripei, unele bacterii) sau toxici.
Edeme endocrine - In cursul unor boli endocrine pot aparea edeme, in general de mica intensitate. In sindromul sau boala Cushing edemele apar datorita hipersecretiei de hormoni glucocorticoizi, sau/si de ACTH. In hipotiroidie, se produc edeme prin cresterea permeabilitatii capilare si a hidrofiliei tisulare. Sub influenta tratamentelor hormonale cu androgeni, glucocorticoizi sau cu ACTH pot aparea edeme, care dispar dupa suprimarea medicatiei.
Edeme inflamatorii - In conditiile unui proces inflamator determinat de factori infectiosi, fizici sau chimici, are loc cresterea permeabilitatii capilare, cu extravazare interstitiala de plasma, ca urmare a eliberarii locale de histamina, serotonina, hialuronidaza, polipeptide etc. Edemul este favorizat si de hidrofilia crescuta a tesuturilor (datorita acidozei), de tulburarile circulatiei limfatice (spasm sau tromboze), precum si de trombozele venoase.

Tratament naturist in edeme
Control medical in mod regulat! Prin control periodic si analize medicale, verificati-va starea generala a sanatatii, a sistemului cardiovascular, digestiv, renal, pulmonar, endocrin etc., astfel puteti preveni si trata corect unele afectiuni care conduc la formarea de edeme.

O viata activa! Sistemul limfatic nu dispune de o pompa (cum este inima in cazul circulatiei sanguine) de aceea circulatia limfei este mai lenta. Deoarece circulatia limfatica este intretinuta si de miscarile tesuturilor din jurul vaselor limfatice, pentru o buna circulatie limfatica, pentru prevenirea aparitiei edemelor si mentinerea unui tonus muscular bun, se recomanda o viata activa, mers pe jos, exercitii fizice usoare, alergat, mers pe bicicleta etc.

Alimentatie echilibrata! In toate cazurile de edeme, reduceti sau eliminati sarea din alimentatie, reduceti consumul de alimente bogate in apa (cirese, caise, piersici, pepeni etc). Consumati cat mai multe salate de legume si zarzavaturi proaspete la care adaugati usturoi. In caz de edeme, este de preferat o dieta bogata in fibre, dieta preponderent vegetariana (legume, fructe, cereale integrale), dieta care ajuta la scaderea colesterolului (fibrele alimentare reduc absorbtia colesterolului alimentar in intestin), ajuta la ameliorarea aterosclerozei, la scaderea tensiunii arteriale, la functionarea eficienta a sistemului cardiovascular, digestiv, a altor sisteme si organe si la buna functionare a sistemului limfatic.

Atentie la consumul de lichide! In functie de cauza edemului este necesar sa reduceti cantitatea de lichide ingerate si, la indicatia medicului curant, daca este necesar, se va apela la un diuretic si, nu consumati alimente care contin foarte multa apa (castraveti, cirese, caise, pepeni etc).

Controlul greutatii corporale! Obezitatea cu 20% sau mai mult peste greutatea ideala aduce un risc semnificativ de boli cardiovasculare (ateroscleroza, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic), endocrine, renale etc., cauze ale instalarii edemelor.

Eliminati cafeaua, alcoolul si tigarile! Acestea induc instalarea si conduc la agravarea bolilor cardiovasculare (hipercolesterolemie, trigliceride crescute, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic) si a altor afectiuni de organ cauzatoare de edeme.

Reduceti stresul! Stresul induce si agraveaza bolile cardiovasculare si alte boli organice, insa, prin tehnici de relaxare si un program regulat de exercitii fizice puteti obtine efecte pozitive.

Drenarea vaselor limfatice! Practicati masarea pielii cu un burete sau o perie nu prea aspra, in directia circulatiei limfei, adica dinspre degetele de la maini si picioare inspre zona inimii, pe pielea uscata, inainte de dus. Prin drenarea limfei organismul este ajutat sa elimine substantele toxice.

Discutati cu medicul! Consultati medicul in legatura cu medicamentele pe care le luati, este posibil ca unul dintre acestea sa fie cauza retinerii de apa.

Evitati caldura excesiva! Nu va expuneti la soare, nu stati langa o sursa de caldura, nu faceti bai fierbinti, toate acestea agraveaza simptomele retentiei de apa in organism.

Odihniti-va picioarele! Pentru a imbunatati circulatia sanguina si circulatia limfatica, este bine sa va odihniti picioarele intr-o pozitie mai ridicata de restul corpului. Puneti picioarele pe un scaun sau sprijiniti-le de perete in timp de stati in pat. Adoptati aceasta pozitie de mai multe ori pe zi, timp de cel putin cinci minute.

Produse naturiste CaliVita eficiente in edeme

Pure Yucca - Stimuleaza circulatia limfatica pericelulara, astfel ca substantele nutritive ajung mai repede in celule, iar reziduurile metabolice sunt eliminate mai rapid. Yucca imbunatateste metabolismul si contribuie la detoxifierea organismului (diuretic). In obezitate favorizeaza o digestie mai buna a alimentelor, elimina toxinele si apa din tesuturi, induce senzatia de satietate.
Ocean 21 - Contine Aloe Vera, opt alge marine, Pau D'Arco, merisor, sfecla rosie si morcov. Stimuleaza circulatia sanguina si circulatia limfatica, are efect imunizant, detoxifiant, calmeaza sistemul nervos, stimuleaza regenerarea celulara. Ocean 21 este eficient ca tratament naturist in: alergie, hepatita cronica, ciroza hepatica, cancer, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta renala, circulatie limfatica deficitara (edeme) etc.
Garlic Caps - Produs naturist cu concentrat de usturoi si patrunjel. Usturoiul este un remediu de mare valoare in bolile cardiovasculare: hipercolesterolemie si trigliceride crescute, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic. Patrunjelul este un tonic general al organismului, are efect antitoxic, depurativ al sangelui, tubului digestiv si cailor urinare (diuretic).
Evening Primrose (Luminita de seara) - Contine acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic, acid gamma-linolenic), vitamina E, magneziu si potasiu, foarte utile in procese inflamatorii, hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, obezitate, cardiopatie ischemica, hepatita, ciroza, dezechilibre hormonale, sindrom premenstrual, menopauza (cauze ale edemelor).
Vein Care (hirudina din saliva de lipitori) - Hirudina are efect antiinflamator, tonifica si protejeaza peretii vaselor sanguine, are rol anticoagulant, este un bun vasodilatator, imbunatateste circulatia sangelui in venele afectate (varice, hemoroizi, tromboflebita), ajuta la restabilirea circulatiei limfatice, are efect antialgic si anestezic. Reduce aparitia edemelor in tesuturi prin accelerarea fluxului limfatic, reduce senzatia de "picioare obosite".

Produse naturiste CaliVita eficiente in edeme

PURE YUCCA - 3x1 capsule/zi sau conform recomandarilor

OCEAN 21 - 30 ml de 3 ori/zi

GARLIC Caps - 3x1 capsule/zi

EVENING PRIMROSE (Luminita de seara) - 3x1 capsule/zi

VEIN CARE (hirudina din saliva de lipitori) - Gelul se aplica pe zona cu edem si se maseaza usor, de 2-3 ori/zi si seara inainte de culcare.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro