0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Scleroza multipla - tratament naturist

Unitatea morfologica si functionala a tesutului nervos este neuronul, celula nervoasa cu toate prelungirile ei (fibre nervoase - dendrite si axon). La periferia axonului se afla teaca de mielina (teaca de protectie), o substanta alba, moale, de natura lipo-proteica, formata din 80% lipide (colesterol, fosfolipide, acizi grasi) si 20% proteine. Atunci cand mielina se inflameaza sau este distrusa (demielinizare), rezultatul este incetinirea sau intreruperea fluxului normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central (SNC), proces care are loc in scleroza multipla.

Scleroza multipla (scleroza in placi, leuconevraxita)- Scleroza multipla (SM) este o boala inflamatorie si degenerativa a sistemului nervos central (SNC) care afecteaza creierul, maduva spinarii si nervii optici. Leziunile care apar in substanta nervoasa (in teaca de mielina a axonilor) se caracterizeaza prin focare multiple de demielinizare si cicatrizare (scleroza), de unde si denumirea de "scleroza multipla". Focarele de demielinizare sunt insotite de o reactie inflamatorie si de un spectru larg de semne si simptome. Demielinizarea se afla in diferite stadii de evolutie si poate coexista si cu focare de remielinizare incompleta, disfunctionala, al carui stadiu final este cicatricea sclerozanta (placa), de unde si denumirea de "scleroza in placi". Dimensiunile placilor variaza de la cativa milimetri la mai multi centimetri, cele mai multe placi rezultand din unirea celor mai mici intre ele si din extensia lor marginala. Procesul distructiv de demielinizare opreste neuronii sa mai transmita semnale nervoase eficace, acestea fiind incetinite, deformate sau blocate, determinand astfel dezvoltarea simptomelor sclerozei multiple. In multe cazuri, odata cu degenerescenta fibrelor nervoase (demielinizarea axonilor) sunt distruse si oligodendrocitele (celule care sintetizeaza mielina), situatie in care organismul nu mai este capabil sa refaca fibrele nervoase (teaca de mielina a axonilor), ceea ce va contribui si mai mult la agravarea sclerozei multiple.

Cauzele sclerozei multiple - Desi etiologia SM nu este cunoscuta cu exactitate (fiind implicati mai multi factori predispozanti), boala are totusi o clara predispozitie genetica, iar mecanismul este unul autoimun, in care sistemul imunitar ataca tesuturile nervoase ale propriului organism. Cauza poate fi o neuroinfectie determinata de un virus contractat in copilarie, de exemplu herpes simplex, virus care ramane ani intregi in stare latenta in organism. Mecanismul SM este un mecanism neuroalergic autoimun (de tip imediat si intarziat). Infectia virala are rol permeabilizant asupra barierei hematoencefalice, virusii patrund la nivelul SNC, unde are loc dezintegrarea tecii de mielina a axonilor si eliberarea in circulatie a unui factor antigenic (autoantigen). Ca raspuns, sistemul imunitar sintetizeaza anticorpi umorali (autoanticorpi) si celulari (limfocite T autoreactive) care migreaza in SNC, unde sunt expusi autoantigenilor. Din reactia care are loc intre autoanticorpi - autoantigen si limfocite T autoreactive - autoantigen, rezulta cascada inflamatorie care va avea ca rezultat final demielinizarea axonilor (degenerescenta nervoasa) si pierderea de oligodendrocite.

Simptomele sclerozei in placi
SM este o boala care afecteaza mai ales adultii tineri intre 30 si 40 de ani si este mai frecventa la femei, debutul bolii fiind mai rar in copilarie sau dupa varsta de 60 de ani. Episoadele de inflamatie si degenerescenta nervoasa se manifesta prin pusee clinice (recaderi urmate de remisiuni), boala agravandu-se cu fiecare nou puseu, degenerescenta axonala fiind cauza majora a invaliditatii progresive si ireversibile. Manifestarile clinice ale SM sunt multiple si variate in functie de nivelul la care apar inflamatia si leziunile demielinizante. Tulburari de vedere: nevrita optica, diplopie, durere la deplasarea ochilor, miscari involuntare ale ochilor, defecte de camp vizual, afectarea simtului cromatic, estomparea vederii si chiar orbire la un singur ochi. Oboseala este un simptom comun si caracteristic al SM: slabiciune musculara, epuizare fizica, oboseala extrema, chiar fara a face eforturi si chiar dupa somnul de noapte. Tulburari de mers, de echilibru si de coordonare a miscarilor, impresii tactile anormale, amorteli si furnicaturi in brate sau picioare, sunt printre cele mai frecvente simptome ale SM. Spasmele musculare reprezinta un simptom comun si debilitant al SM care afecteaza de obicei muschii de la picioare si brate si interfera cu capacitatea muschilor de deplasare libera. In SM exista doua tipuri de durere: dureri neuropate (datorita deteriorarii fibrelor nervoase apar dureri vii, furnicaturi sau senzatii de socuri electrice) si dureri musculo-scheletice (apar la nivelul oricarui muschi care este afectat de spasme). In evolutia bolii pot sa apara ameteli, vertij, tulburari de vorbire, tulburari urinare (pana la incontinenta urinara), tulburari digestive (constipatie). La aproximativ jumatate dintre persoanele cu SM gandirea este incetinita, scade capacitatea de concentrare si memoria, apar dificultati de vorbire. Sensibilitatea la caldura (plaja, sauna, dus fierbinte etc.) apare la majoritatea persoanelor cu SM, caldura conducand la agravarea simptomelor. In faza avansata a SM pot sa apara probleme de inghitire, probleme respiratorii, convulsii, pareze, paralizii, cu grad de invaliditate avansat.

Tratament in scleroza multipla - Odata stabilit diagnosticul, medicii recomanda bolnavului sa-si adapteze stilul de viata la posibilitatile organismului, sa adopte un stil de viata sanatos, sa evite stresul si alti factori agravanti ai SM. Tratamentul este de lunga durata si ajuta la reducerea frecventei puseurilor, reducerea severitatii si agravarii simptomelor, incetinirea sau stoparea progresiei bolii.
Odihna! Oboseala este un simptom frecvent in SM si adesea apare inca de la debutul bolii. Oboseala poate agrava scleroza multipla, de aceea, este important sa economisiti energia, prin repaus si relaxare intre activitatile zilnice.
Exercitii fizice usoare! Persoanele care continua sa fie active tind sa aiba simptome mai usoare si o progresie mai blanda a bolii. Cu ajutorul unui kinetoterapeut se propune un program special pentru persoanele cu scleroza in placi, acestia fiind mai sensibili la efort. Exercitiile fizice qajuta la cresterea fortei musculare, a tonusului muscular, la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii miscarilor, dar si la inlaturarea depresiei. Exercitiile fizice insa, nu vor fi efectuate in timpul fazei acute (in puseu), ci numai in perioadele de remisie.
Pastrati activitatile zilnice! Incercati sa va mentineti, pe cat posibil, activitatile zilnice. Pastrati legatura cu familia si prietenii, nu va izolati de societate, continuatisa va exersati profesia si nu considerati boala un handicap. Continuati sa faceti ceea de va place (sa iesiti in natura, sa mergeti la pescuit, sa calatoriti), in masdura in care sunteti apt din punct de vedere fizic. Nu uitati ca starea mentala are o influenta directa asupra sanatatii fizice.
Gestionarea stresului, relaxare! Persoanele cu SM sufera adesea de depresie si insomnii, stresul fiind unul din factorii agravanti ai SM. De aceea este necesar sa evitati supararile, sa reduceti factorii de stres, sa va simplificati viata. Tehnicile de relaxare pot face ca boala sa fie mai putin apasatoare si bolnavul sa isi recapete increderea si respectul de sine. De exemplu Tai Chi, Yoga, masajele etc., reduc stresul, ajuta la relaxare si la cresterea energiei organismului.
Feriti-va de caldura si de frigul excesiv! Caldura extrema poate produce agravarea leziunilor si slabiciune musculara. Nu faceti bai fierbinti sau sauna, facti bai si dusuri cu apa la temperatura corpului. Iarna imbracati-va bine si acoperiti-va capul cu o caciula calduroasa. Cei mai multi bolnavi cu scleroza multipla se decompenseaza vara datorita caldurilor excesive si iarna ca urmare a expunerii la frig.
Protejarea impotriva infectiilor! Mentineti o igiena riguroasa, deoarece chiar unele infectii minore pot declansa recidivele sclerozei multiple.
Dieta echilibrata! In scleroza multipla se recomanda o alimentatie sanatoasa, cat mai bogata in fructe, legume si sucuri naturale (preparate in casa), seminte, cereale, carne slaba de pui sau curcan (pasari crescute la curte) si peste, lapte si produse lactate cu continut scazut de grasimi (surse de calciu), cereale germinate (grau, orz, ovaz, secara), faina integrala, paine integrala, ghimbir, turmeric, miere, polen, drojdie de bere uscata (contine complexul vitaminic B necesar in SM), apa plata. Scleroza multipla este mai frecventa in randul persoanelor a caror dieta este bogata in grasimi animale si mai putin frecventa la cei care consuma acizi grasi polinesaturati. Eliminarea din alimentatie a grasimilor saturate (unt, untura, carne rosie) si inlocuirea lor grasimi nesaturate: uleiuri presate la rece (de masline, din seminte de floarea soarelui, din germeni de grau, din seminte de struguri, din seminte de in), seminte de in, peste gras. Grasimi polinesaturate: acizi grasi tip omega 3 (ulei de peste) si omega 6 (ulei de luminita noptii) consumate in mod regulat si pe termen lung.
Eliminarea bauturilor care contin cofeina (cafea, ceai, cola), bauturi carbogazoase si alcool. Este necesar un aport crescut de fibre alimentare (fructe si legume proaspete, cereale, paine ingrala, tarate de grau) pentru combaterea constipatiei. Se exclud din alimentatie: carnea rosie, grasimi animale, afumaturi, mezeluri, conserve, branza grasa, lapte integral, produse zaharoase concentrate, aditivi alimentari, conservanti si coloranti alimentari. Din alimentatie vor fi eliminate acele produse care favorizeaza procesele auto-distructive din organism: produsele supra-rafinate (zaharul va fi inlocuit cu miere), margarina (este de preferat sa consumati mici cantitati de unt), faina alba (se va inlocui cu faina integrala), uleiul rafinat (va fi inlocuit cu uleiuri presate la rece). Eliminati din consum produsele de cofetarie si dulciurile concentrate in general. Alcoolul si tutunul, au un efect nefast asupra sensibilelor mecanisme care coordoneaza constructia si reconstructia celulelor sistemului nervos central. Renuntati la produsele cu aditivi, coloranti si conservanti, de exemplu: supe si creme instant, cipsuri, dulciuri preambalate, sucurile, conserve.
Atentie la produsele naturiste consumate! Unele produse naturiste sunt contraindicate in scleroza multipla si in toate bolile autoimune, de exemplu echinacea si gheara pisicii. In bolile autoimune sunt indicate produse naturale cu efect imunomodulator si nu exclusiv imunostimulator.

Produse naturiste eficiente in scleroza multipla (scleroza in placi, leuconevraxita)

Sunt necesare produse naturiste cu efect regenerator (general si local), antiinflamator, neuroprotector (pentru prevenirea si reducerea inflamatiei si a distrugerii mielinei in timpul unui puseu al SM) si imunomodulator (pentru tinerea sub control a sistemului imun, avand in vedere ca este vorba de un proces autoimun), pentru incetinirea progresiei bolii si scaderea ratei recidivelor. Produse naturiste pentru reglarea functionarii SNC si combaterea stresului (unul din factorii importanti de agravare a simptomelor SM), pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si restabilirea unui nivel optim de oxigenare in tot organismul si la nivel cerebral.
Super Soya Lecithin - Prin efectele sale benefice uleiul de soia este foarte util in scleroza in placi. Lecitina este un produs natural care joaca un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, este o componenta fundamentala a stratului de mielina (teaca de mielina, invelis de aparare a celulelor si fibrelor nervoase). Scaderea cantitatii de lecitina din organism duce la demielinizarea nervilor (degenerescenta axonilor) si la functionarea defectuoasa a sistemului nervos, astfel apar tulburari nervoase importante: rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, depresie, dificultati de concentrare, memorie deficitara, insomnie, scleroza in placi. Lecitina impiedica demielinizarea axonica (degenerescenta nervoasa), ajuta la buna functionare a neuronilor, la transferul impulsurilor nervoase, stimuleaza toate functiile creierului, stimuleaza memoria si concentrarea, capacitatea de invatare si mentinerea echilibrului emotional.
Omega 3 (ulei de somon) - Acizii grasi esentiali de tip omega 3 au rol in formarea lipidelor de structura ale neuronilor (teaca de mielina), in lipsa lor apar afectiuni neuropsihice (deficit de atentie, memorie deficitara, dementa senila, scleroza in placi etc.). Omega 3 diminueaza reactia inflamatoare a sistemului nervos din scleroza multipla, prin inhibarea mediatorilor procesului inflamator. Acizii grasi esentiali joaca un rol decisiv in regenerarea celulelor sistemului nervos central, impiedica demielinizarea axonilor, ajuta la incetinirea dezvoltarii sclerozei multiple, la scaderea numarului si a severitatii puseelor si a dizabilitatilor fizice si psihice. S-a constatat ca la persoanele cu scleroza multipla cantitatea de acizii grasi tip omega 3 este scazuta in organism. In plus, acidul gras esential omega 3, fiind si un imunomodulator eficient, ajuta persoanele cu boli autoimune sa tina reactia imunitara sub control (miastenia gravis, hepatita autoimuna, poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, tiroidita, sclerodermie, scleroza in placi etc.).
Evening Primrose (ulei de luminita de seara) - Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, a celulelor nervoase in special, fiind vitali pentru teaca de mielina care izoleaza celulele nervoase. Uleiul eteric de luminita de seara contine o cantitate importanta de GLA (acid gamma-linoleic, acid gras esential din familia omega 6) care contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a transmiterii impulsurilor nervoase, impiedica demielinizarea axonilor, creste vitalitatea organismului si rezistenta la stres si este util in depresie, iritabilitate, anxietate, memorire deficitara. Studiile efectuate privind folosirea GLA au demonstrat beneficii clinice la pacientii cu boli autoimune (lupus eritematos sistemic, scleroza multipla, sclerodermia, boala tiroidiana autoimuna, boala Crohn etc.).
Noni (Morinda citrifolia) - In bolile autoimune, Noni este indicat ca un pretios modulator al imunitatii (poliartrita reumatoida, Lupus Eritematos Sistemic, scleroza multipla, sclerodermia etc.). Prin imunomodulare Noni poate ajuta esential in aceste boli. Alte efecte ale produsului naturist Noni: declanseaza mecanismele antiinflamatorii din organism, are actiune antialergica, induce vasodilatatia arteriala, ajuta la reintinerirea celulelor, protejeaza impotriva radicalilor liberi, inhiba multiplicarea celulelor precanceroase si canceroase etc.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Radacina arctica este un excelent protector al sistemului imunitar, asigura imunotoleranta (de unde si utilitatea sa in procesele autoimune), mentine echilibrul intre sistemul endocrin si cel imunitar. Rhodiola rosea are efect pozitiv asupra sistemului nervos central, este un excelent adaptogen, are puternice capacitati antistres si antidepresive, creste performantele mentale (atentia, concentrarea si memoria), creste rezistenta si energia in timpul zilei, combate insomnia, asigura un somn profund si odihnitor pe timp de noapte, aduce buna dispozitie.
Vein Protex - Produs naturist foarte util in scleroza multipla: are efect antiinflamator si antioxidant puternic, detoxifica si energizeaza organismul, mentine sanatatea vaselor de sange (artere, vene, capilare), reduce nivelul de "colesterol rau", fluidizeaza sangele, imbunatateste circulatia sanguina (arteriala, venoasa si capilara), creste fluxul sanguin in tesuturi (inclusiv la nivel cerebral), asigura nutritia tesuturilor si oxigenarea acestora, potenteaza utilizarea antioxidantilor, aminoacizilor, mineralelor si vitaminelor in organism.
Oxy Max (oxigen molecular) - Oxigenul este elixirul vietii si este absolut indispensabil pentru buna functionare a tuturor celulelor organismului. Neuronii sunt cei mai sensibili la lipsa de oxigen, in lipsa acestuia se instaleaza hipoxie, confuzie in gandire, memorie deficitara, depresie, tensiune nervoasa. Oxy Max ajuta la suplimentarea cu oxigen a tesuturilor (inclusiv a tesutului nervos), imbunatateste toate procesele fiziologice si metabolice. Oxigenoterapia are un efect tonic nervos foarte eficace, imbunatateste performantele fizice si psihice, confera vitalitate si energie.

Produse naturiste eficiente in scleroza multipla (scleroza in placi, leuconevraxita)

SUPER SOYA LECITHIN - 3x1 capsule/zi

OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi

EVENING PRIMROSE (luminita de seara) - 3x1 capsule/zi

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3x1 capsule/zi

RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3 - 6 capsule/zi

VEIN PROTEX - 3x1 tablete/zi

OXY MAX (oxigen molecular) - de 2 ori/zi - dimineata si la pranz - dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 15 picaturi, in cate 100 ml apa plata.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro