0741.018.612 comenzi@tratamentnaturist.ro

Silicoza - tratament naturist

Silicoza - Inflamatia cronica si fibroza pulmonara (in forma tipic micronodulara) este o pneumoconioza (pneumos = plamani, conios = pulberi) colagena, boala profesionala provocata de inhalarea prelungita a unor concentratii semnificative de pulberi microscopice de bioxid de siliciu liber (SiO2, silice). Pulberile patrund in alveolele peribronsice, perivasculare, periseptale sau subpleurale, unde sunt fagocitate de macrofage, declansand un proces inflamator si stinuland fibroblastele. Prin acumularea progresiva a fibrelor de colagen in jurul particulelor de siliciu se formeaza noduli silicotici. Silicoza este cea mai frecventa forma de pneumoconioza si una dintre cele mai grave.

Cauzele silicozei
Majoritatea scoartei terestre are in alcatuirea ei compusi ai oxigenului si siliciului, sub forma atat de silicati, cat si de SiO2 liber, prezent mai ales sub forma de cuart, care este un constituent al multor roci. De aceea, SiO2 reprezinta un risc pentru numeroase profesiuni, in primul rand pentru cele legate de extragerea, prelucrarea si utilizarea materialelor provenind din sol. Industrii si operatiuni cu risc de silicoza: Industria extractiva - mine metalifere, mine de carbuni superiori (lucrari in steril), exploatari de silicati (mica, talc, caolin, bentonita), ardezie, grafit, spatfluor etc., precum si prelucrarea lor atunci cand materialele au un continut semnificativ de SiO2; lucrarile de prospectiuni miniere; carierele de roci silicioase (cuart, cuartit, gresie, granit) si prelucrarea mecanica a acestora; alte cariere in care sterilul contine SiO2. Perforarea tunelurilor, construirea hidrocentralelor si alte lucrari in roci silicoase.

Industria sticlei, portelanului si a faiantei - utilizarea de materiale continand SiO2 in amestecul de materii prime sau pentru separarea obiectelor in cursul coacerii, prepararea, sablarea, fasonarea sticlei topite prin suflare, turnarea manuala a sticlei incalzite, turnarea si presarea sticlei optice pentru fabricarea lentilelor, polizarea marginilor sticlei si a lentilelor. Fabricarea caramizilor refractare acide si semiacide, materiale abrazive (lucratori la masini de polizat, slefuitori metale, frezori, strungari). Smaltuirea uscata a obiectelor metalice cu amestecuri pulverulente continand SiO2. Prelucrarea rocilor cuartoase (gresie, granit) - spargatori, cioplitori in piatra si marmura, restauratori (pentru constructii si monumente). Industria vopselurilor si a materialelor plastice, industria cosmetica (fabricarea fainii de siliciu ca aditiv). Actiunea silicogena creste proportional cu concentratia atmosferica a particulelor de siliciu, cu finetea acestora si cu durata expunerii la praf.

Forme clinice, simptome, complicatii
La nivel alveolar, SiO2 este fagocitat de macrofage, acestea se activeaza, are loc o cascada de evenimente imunologice care conduc la inflamatie locala, fibroza pulmonara de tip colagenic, remodelare tisulara, cu formarea de noduli silicotici. Nodulii silicotici se maresc, se unesc, fapt ce conduce la distrugerea arhitecturii pulmonare normale. Fibrele de colagen se depun si in jurul vaselor sanguine pulmonare si a bronsiilor determinand hipertensiune pulmonara si, in timp, cord pulmonar cronic. Particulele de SiO2 sunt transportate si depozitate si la nivelul nodulilor limfatici, astfel ca rezulta adenopatie hilara, cu calcificare periferica "ïn coaja de ou". Simptomatologia apare tardiv in raport cu debutul leziunilor anatomice. Tulburarile subiective constau in dispnee (respiratie ingreunata) de efort, tuse uscata, hemoptizie (expectoratie cu sange), durere toracica, astenie fizica, oboseala, transpiratie exagerata, dureri de cap, ameteli, tulburari de somn, pierdere in greutate.

Aparitia cicatricilor pe tesut reduce procesul schimbului de oxigen din plamani si provoaca respiratie scurta care se agraveaza progresiv. Intr-un stadiu avansat, simptomele sunt de bronsita cronica, emfizem pulmonar, insuficienta respiratorie. Formele clinice sunt determinate de particularitatile procesului silicotic si de complicatiile care survin: silicoza precoce (acuta) apare in special la tineri dupa inhalari masive, dar scurte si evolueaza rapid; silicoza tardiva apare la cativa ani dupa intreruperea activitatii in mediul silicogen. Examenul radiologic este esential pentru dingnostic si precizarea gradului (stadiului) bolii: Gradul (stadiul) I - opacitati micronodulare si nodulare diseminate simetric in campurile mijlocii, pe fondul desenului pulmonar accentuat. Gradul (stadiul) II - macronoduli si opacitati pseudotumorale dominand campurile pulmonare mijlocii, adenopatie hilara si zone de emfizem, mai ales la baze.

In masele tumorale, apar, uneori, imagini lacunare (necroza silicotica sau leziuni excavate de silicotuberculoza), deseori se formeaza aderente pleurale. Testele functionale evidentiaza, relativ frecvent, la inceputul inhalarii prafului, bronhospasm, ulterior se instaleaza tulburari ventilatorii importante, de obicei restrictiv-obstructive. Tabloul clinic este modificat si adeseori dominat de complicatii: - tuberculoza se asociaza frecvent cu procesul silicotic (silicotuberculoza = silicoza + TBC activ) mai ales in stadiile II si III, agravand prognosticul; - infectiile bronhopulmonare sunt complicatii obisnuite, care accentueaza tulburarile ventilatorii; - cordul pulmonar cronic este un stadiu aproape inevitabil si o cauza frecventa de deces.

Evolutia silicozei
Silicoza este o afectiune cronica, in majoritatea cazurilor cu evolutie lenta si progresiva, chiar si dupa incetarea expunerii la praful de SiO2, agravarea fiind uniforma sau intretaiata de perioade stationare, in functie de caracterul uniform sau inegal al expunerii anterioare la SiO2. Evolutia silicozei se insoteste de aparitia tot mai frecventa a complicatiilor: bronsita cronica, emfizem pulmonar, pneumotorace spontan prin ruperea bulelor de emfizem, complicatii infectioase (bronhopneumopatii acute, supuratii, micoze, infectii cu diferite bacterii, dintre care tuberculoza - silicotuberculoza - este cea mai frecventa si mai grava, incidenta ei crescand odata cu progresia pneumoconiozei), cordul pulmonar cronic, hernie hiatala, compresie esofagiana, cancer pulmonar (SiO2 este considerat ca fiind carcinogen). Silicoza se asociaza, cu oarecare frecventa, cu unele colagenoze: poliartrita cronica evolutiva si sclerodermia. Prognosticul este legat de intensitatea si durata expunerii, evolutia bolii si prezenta complicatiilor.

Tratament naturist in silicoza
Cand diagnosticul este pozitiv pentru silicoza, este strict necesar sa fie schimbat locul de munca, pentru incetarea expunerii profesionale la pulberi silicogene. Bolnavului de silicoza ii sunt interzise: fumatul, consumul bauturilor alcoolice, efortul intens, un microclimat nefavorabil, intemperiile, gazele si vaporii iritanti pentru caile respiratorii si care influenteaza negativ evolutia bolii.

Pentru cresterea eficientei respiratiei este necesara intarirea musculaturii respiratorii prin fizioterapie si exercitii de respiratie, respiratia din diafragma fiind cel mai eficace mod de a respira (stand culcat se observa ca abdomenul se ridica la fiecare inspiratie). Mentinerea deschisa a cailor respiratorii, muschii respiratori pot fi fortificati sufland aerul prin gura facuta punga si prin expiratii intr-un interval de doua ori mai mare decat inspiratiile, ceea ce face ca plamanii sa elimine tot aerul vechi si sa primeasca aer proaspat. Respiratia lenta si profunda amelioreaza dispneea mai prompt decat cea rapida si superficiala.

Tratamentul se concentreaza pe atenuarea simptomelor, prevenirea si tratarea complicatiilor silicozei si care sunt responsabile in principal de simptomatologie: disfunctie respiratorie, bronsita, sindrom bronsitic obstructiv, emfizem pulmonar, bronsiectazie, silicotuberculoza (silicoza + TBC activ), infectii bronhopulmonare, viroze, cord pulmonar cronic, insuficienta respiratorie, insuficienta cardiopulmonara. Masurile constau in imbunatatirea capacitatii respiratorii si a aportului de oxigen, calmarea tusei, fizioterapie pentru drenarea mucusului bronsitic, administrarea de bronhodilatatoare pentru a usura respiratia, tonifierea sistemului cardiovascular, cresterea rezistentei generale a organismului si a imunitatii, prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene pulmonare, prevenirea tuberculozei si tratarea acesteia daca s-a instalat.

Produse naturiste CaliVita eficiente in silicoza

Smokerade - Ajuta la desfasurarea normala a proceselor respiratorii, are actiune antiinflamatoare si antiseptica si se recomanda ca tratament naturist in afectiuni ale aparatului respirator ca: tuse, expectoratie, pneumonie, pleurezie, emfizem pulmonar, astm bronsic, silicoza, cancer pulmonar etc.
Oxy Max (oxigen molecular) - Ajuta la suplimentarea cu oxigen a tuturor celulelor organismului, imbunatateste toate procesele fiziologice si metabolice (inclusiv pulmonare), imbunatateste procesele respiratorii. Oxigenul molecular are indicatii ca tratament naturist in afectiuni pulmonare: congestie pulmonara, emfizem pulmonar, astm bronsic, bronsita, bronsita cronica obstructiva, silicoza, tabagism, cancer pulmonar etc.
Shark Aid - Cartilajul de rechin stimuleaza imunitatea generala a organismului, inclusiv imunitatea pulmonara, are efect antiinflamator puternic pentru bronhii, este deosebit de eficient in profilaxia si tratamentul tumorilor benigne si maligne. Cartilajul de rechin are indicatii in tratamentul afectiunilor pulmonare ca: bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, astm bronsic, emfizem pulmonar, silicoza, cancer pulmonar etc.
Omega 3 - Acizii grasi esentiali (produs naturist cu ulei de somon) au efect antiinflamator, imbunatatesc circulatia sanguina generala si circulatia sanguina pulmonara, favorizeaza elasticitatea arterelor, curata vasele sanguine, fluidifica sangele, scad nivelul de colesterol si trigliceride. Acizii grasi esentiali sunt foarte eficienti in profilaxie si ca tratament naturist in: congestie pulmonara, emfizem pulmonar, astm bronsic, bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, silicoza, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica etc.
Para Protex - Prin componentele sale are un puternic efect antiseptic - antibacterian, antiviral, antifungic, astfel ca previne si trateaza infectiile tractului respirator: laringo-faringita, tuse cu expectoratie, bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, emfizem pulmonar etc.

Produse naturiste CaliVita eficiente in silicoza:

SMOKERADE - 3x1 tablete/zi.

OXY MAX - de 3 ori/zi, dilutii crescatoare zi, incepand cu 5 pana la 2o picaturi, in cate 100 ml apa plata.

SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3x1 tablete/zi.

OMEGA 3 - 3x1 capsule/zi.

PARA PROTEX - 3x1 tablete/zi.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:
  • formularul de comanda de pe fiecare pagina a produselor
  • telefonic: 0741.018.612 - biolog Iosefina Ungureanu
  • prin email: comenzi@tratamentnaturist.ro

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

Bioharmonex

Este un dispozitiv electronic care emite un camp electromagnetic pulsant, de intensitate foarte scazuta, cu dimensiuni : 90mm x55mm x20mm si greutate de aprox. 80 g...

vezi detalii

Aparatul de biorezonanta (biofeedback)

Masoara un spectru foarte larg de reactii electrice si electromagnetice ale organismului viu , fiind extrem de sensibil la cele mai mici semne incipiente ale...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!

Biolog Iosefina Ungureanu
Mobil: 0741.018.612
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro