0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Transpiratie excesiva (hiperhidroza) - tratament naturist

Transpiratia este un fenomen fiziologic natural si sanatos, cu rol esential in procesele de termoreglare (mentinerea temperaturii constante a corpului) si de detoxifiere a organismului (eliminarea de apa, uree si alti produsi rezultati din metabolism). In hipotalamusul anterior exista doi centri ai termoreglarii in interrelatie: un centru controleaza termogeneza si declanseaza reactiile caracteristice expunerii la caldura (vasodilatatie cutanata, transpiratie, relaxare musculara si uneori somn), celalalt centru controleaza termoliza si declanseaza reactiile caracteristice expunerii la frig (vasoconstrictie periferica si cresterea termogenezei). Cercetarile moderne au evidentiat faptul ca activitatea aparatului secretor sudoral este sub influenta atat a componentei simpatice cat si a celei parasimpatice a sistemului nervos vegetativ. Teritoriul cutanat se caracterizeaza prin inervatie simpatica vasoconstrictoare bogata (pielea este lipsita de nervi vasodilatatori). Sensibilitatea vaselor cutanate insa este apreciabila la substante cu actiune vasodilatatoare (acetilcolina, histamina, kinine, produsi de proteoliza). Termoreceptorii periferici din piele si cei centrali din hipotalamus, maduva spinarii, organele abdominale si alte localizari, furnizeaza hipotalamusului informatii despre temperatura pielii si a interiorului corpului.

Mirosul neplacut al transpiratiei - Prin descompunerea transpiratiei si a sebumului de la suprafata pielii, reactia acida a pielii devine alcalina, dand posibilitatea germenilor sa se dezvolte si astfel apare mirosul caracteristic si neplacut al transpiratiei. Micozele (ciuperci microscopice) sunt asociate cu hiperhidroza si cu mirosul neplacut. In perioada estivala, transpiratia este mai mult decat normala si necesara, insa, in cazul anumitor persoane transpiratia excesiva si mirosul neplacut pot fi mai mult decat stanjenitoare si pot afecta contactele sociale si profesionale, pot creea complexe de inferioritate, pierderea increderii in sine si in fortele proprii.

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) reprezinta o accentuare anormala a transpiratiei produsa de piele in diferite zone ale corpului, afecteaza ambele sexe in egala masura, se poate manifesta la orice varsta si apare in situatii diferite. Hiperhidroza pare a fi produsa de o supraactivitate a centrului de reglare a temperaturii (din hipotalamus) sau de o disfunctie ce implica sistemul nervos vegetativ, ale carui terminatii nervoase regleaza activitatea secretorie a glandelor sudoripare (axile, palme, talpi sau alte zone ale organismului).
Hiperhidroza localizata afecteaza anumite zone ale corpului mai bogate in glande sudoripare (zona axilelor, a palmelor, a talpilor si a fetei). Hiperhidroza localizata este forma de transpiratie cea mai des intalnita si apare in conditii de expunere a organismului la caldura excesiva, efort fizic, stres, emotii puternice, epuizare nervoasa, panica, frica, anxietate, timiditate, oboseala, toxine in cantitate mare in organism.
Hiperhidroza generalizata, extinsa pe toata suprafata corpului, apare de cele mai multe ori fara o cauza cunoscuta, insa, cel mai frecvent se datoreaza unor tulburari ereditare. Transpiratia excesiva (hiperhidroza generalizata) poate sa apara si ca reactie secundara la diverse medicamente, de exemplu administrarea de medicamente antidepresive, antihipertensive, penicilina, cortizon, insulina, hormoni, medicamente prescrise pentru scaderea febrei (aspirina, paracetamol, ibuprofen), antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), majoritatea medicamentelor recomandate impotriva sterilitatii si a cancerului de prostata si anumite medicamente utilizate pentru tratarea anginelor si a tulburarilor de erectie. Abuzul de alcool si consumul de droguri genereaza de asemenea transpiratii excesive. Diverse dereglari hormonale produc transpiratie abundenta: hipertiroidie (metabolism accelerat, circulatie periferica activa, hipertonie vegetativa), menopauza (scaderea nivelului de estrogeni), sindromul ovarelor polichistice (dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia normala), modificari vegetive din hiperestrogenism, andropauza ("bufeuri", transpiratii excesive la barbati datorita scaderii nivelului de testosteron), sindroame de virilizare, hipoglicemie (in diabet). Boli febrile, obezitate, tumori pe glanda suprarenala, SIDA, tuberculoza, bronsita, malaria, neuropatii, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, anumite tipuri de cancer (mai ales in leucemie, dar si in limfom Hodgkin si limfomul non-Hodgkin), boli de sange rare (poliglobulie). De aceea, este necesar un consult medical care va stabili cauza hiperhidrozei, iar daca aceasta are ca substrat o boala organica se va institui tratamentul adecvat pentru rezolvarea afectiunii de baza.

Tratament naturist pentru transpiratie excesiva
Detoxifierea organismului! Apa eliminata prin transpiratie contine si o mare cantitate de toxine. O rganele vitale sunt expuse in permanenta toxinelor rezultate in urma stilului de viata nesanatos. In cazuri ideale, organismul nostru aflat in echilibru este capabil sa elimine toxinele, dar, in cazul oricarei traume, alimentatii neadecvate, stres etc., el nu mai lucreaza eficient. Procesarea si eliminarea toxinelor are loc prin piele (glande sudoripare), intestine, ficat, rinichi, plamani. Pe langa o alimentatie corecta, este necesar sa consumati produse naturiste cu rol de detoxifiere generala a organismului, pentru inlaturarea mirosului neplacut al transpiratiei.
Atentie la alimentatie! Unele alimente si bauturi favorizeaza transpiratia abundenta si accentueaza mirosul neplacut: proteine in exces (carne), grasimi animale, peste, branza cu mucegai, usturoi, ceapa, praz, condimente iuti, alcool, cafea, ciocolata, zahar rafinat, faina alba, mezeluri, prajeli, conserve, conservanti, aditivi alimentari, coloranti alimentari, arome sintetice. A limentatia trebuie sa cuprinda mai ales legume si fructe proaspete, sucuri naturale de legume si fructe (de preferat preparate in casa). Consumati si cereale, paste integrale, broccoli, varza de Bruxelles (pentru aportul de clorofila care amplifica functia de detoxifiere), apa plata, carne de pasare (moderat), lactate.
Hidratare! Pentru evitarea transpiratiei consumati lichide caldute sau la temperatura ambianta, nu consumati lichide fierbinti sau reci. Constatarea unui paralelism intre intensitatea transpiratiei si temperatura lichidelor ingerate, a dus la introducerea in practica a ceaiului cald si a berei calde drept bauturi racoritoare, acestea producand cu 50% mai putina transpiratie fata de ingestia de lichide reci (denumite impropriu bauturi racoritoare). In cazul transpiratiilor excesive, concomitent cu apa se pierd din organism si cantitati importante de clorura de sodiu, minerale si oligoelemente, ceea ce duce la deshidratare, hipovolemie, crampe musculare localizate la membre sau la peretele intestinal. Pierderea de clorura de sodiu poate fi combatuta numai prin administrarea de lichide sarate (apa minerala clorurosodica). Inlocuirea lichidelor pierdute doar prin apa (fara clorura de sodiu) este urmata de intensificarea transpiratiei si de pierderi suplimentare de apa si sare. De asemenea este necesar consumul de produse naturiste cu minerale si oligoelemente pentru a compensa pierderea acestora, pentru a regla echilibrul dintre fluide si temperatura corpului.
Igiena corporala! Deoarece bacteriile si glandele sudoripare actioneaza intens atat pe timpul noptii cat si al zilei, este necesar sa faceti cate un dus atat dimineata, cat si seara, cu apa cat mai calda si sapun. Cel mai bun tip de sapun este cel cu reactie neutra sau usor acida (pH intre 5,5 si 7,0), un sapun dezodorizant, care intarzie reaparitia microbilor. Daca sanatatea va permite, faceti dusuri scotiene (jeturi de apa calda timp de 50-60 secunde, alternate cu jeturi de apa rece timp de 2-10 secunde) care stimuleaza circulatia sanguina si limfatica generala, favorizeaza microcirculatia periferica, asigura vitalitatea tesuturilor cutanate, improspateaza si invioreaza organismul. Faceti bai de picioare cu apa calduta cu otet pentru a evita micozele (infectii cu ciuperci microscopice).
Incaltamintea! Purtati incaltaminte din materiale naturale, in special din piele, incaltaminte lejera, care permite aerului sa circule. Purtati sosete din bumbac sau lana care mentin picioarele uscate si absorb umezeala, schimbati ciorapii de 2-3 ori pe zi. Deoarece pantofii nu se usuca complet peste noapte, se recomanda alternarea pantofilor in fiecare zi la persoanele cu transpiratii ale picioarelor.
Imbracamintea! Optati pentru haine lejere si preferati tesaturile naturale (bumbac, in, lana) care absorb transpiratia, aceasta evaporandu-se mai usor din tesaturile din fibre naturale. Schimbarea zilnica a imbracamintii si a lenjeriei intime este suficienta pentru majoritatea persoanelor, dar pe vreme calda poate va trebui sa va schimbati de cateva ori pe zi.
Evitati stresul! Transpiratia abundenta apare mai frecvent la persoanele cu sistem nervos foarte excitabil. Senzatia de tensiune nervoasa, anxietate, depresie, frica, emotivitate, stres, accentueaza transpiratia, activand glandele sudoripare, care sunt strans legate de sistemul nervos. De aceea, evitati situatiile care anticipati ca va vor tulbura si practicati exercitii de relaxare (yoga, meditatia, muzica) care va vor invata cum sa controlati stresul care declansesaza transpiratia.
Deodorante, antiperspirante? Deodorantele blocheaza multiplicarea bacteriana raspunzatoare de degradarea transpiratiei, iar antiperspirantele limiteaza transpiratia blocand canalele care produc sudoarea, pot fi insa iritante din cauza prezentei sarurilor de aluminiu. Antiperspirantele nu fac decat sa ascunda transpiratia, dar nu o elimina, de aceea sunt mult blamate de naturopati, care recomanda folosirea produselor naturale.

Produse naturiste utile in transpiratia excesiva (hiperhidroza)

Liquid Chlorophyll - Clorofilinele neutralizeaza si elimina substantele reziduale nocive din organism prin unul sau mai multe sisteme: respirator (plamani, bronhii, trahee, sinusuri, nas), gastrointestinal (stomac, ficat, vezica biliara, tract intestinal), urinar (rinichi, vezica urinara, uretra), limfatic (canale limfatice, noduli limfatici), circulator (vase sanguine, sange), tegumente, glande sudoripare si sebacee. Clorofila este un excelent dezodorizant corporal si neutralizant al toxinelor bacteriene, suprima mirosurile cutanate.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Cercetarile efectuate au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu Rhodiola rosea (radacina arctica) ar putea reduce sau chiar preveni complet perturbarea axei hipotalamus - hipofiza - suprarenale - tiroida - gonade, indusa de stres. Rhodiola rosea are efect adaptogen, asigura homeostazia organismului, creste cantitatea de serotonina la nivel cerebral si astfel reduce influenta stresului asupra organismului, amelioreaza depresia, emotivitatea si starile de panica, cauze frecvente ale transpiratiei abundente.
Evening Primrose (luminita de seara) - Uleiul eteric din luminita de seara are efect antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi si impiedica formarea acestora in organism, regenereaza celulele, incetineste procesul de imbatranire, este eficient in: procese inflamatorii, dezechilibre hormonale (sindromul ovarelor polichistice, menopauza, hipertiroidie), hipertensiune arteriala, infarct miocardic (prevenire), boli renale, alcoolism etc., boli care pot fi insotite de transpiratie excesiva.
Vital Women (pentru femei) - Induce confortul fizic si psihic, are rol adaptogen, da energie organismului, regleaza nivelul enzimelor si mentine homeostazia organismului, asigura un echilibru somato-functional in toate perioadele hormonale ale femeii (la femei apar transpiratii excesive datorita dereglarilor hormonale).
Vital Man (pentru barbati) - Este util pentru efectele sale de reglare a hipotalamusului, glandei pituitare si suprarenalelor si in general reglarea balantei hormonale la barbati, regleaza nivelul de testosteron (la barbati apar transpiratii excesive datorita scaderii nivelului de testosteron), da energie organismului, este un tonic neuromuscular si stimulator al sistemului nervos simpatic.
Power Mins - Prin transpiratie excesiva corpul pierde o cantitate mare de apa, sare, calciu si alte minerale si oligoelemente. Electrolitii au rolul de a regla echilibrul dintre fluide si temperatura corpului. Daca pierderea acestora este resimtita de organism printr-o stare de oboseala cronica si apatie, este necesara suplimentarea lor. Power Mins contine minerale si oligoelemente care vor compensa pierderea acestora prin transpiratie excesiva.

Produse naturiste CaliVita utile in transpiratia excesiva (hiperhidroza)

LIQUID CHLOROPHYLL - 15 ml de 2 ori/zi (dimineata si seara)

RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3 - 6 capsule/zi

EVENING PRIMROSE (luminita de seara) - 3x1 capsule/zi

VITAL WOMAN (pentru femei) - 3x1 tablete/zi

VITAL MAN (pentru barbati) - 3x1 tablete/zi

POWER MINS - 2x1 tablete/zi (dimineata si seara)

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro