0741.018.612 comenzi@tratamentnaturist.ro

Neuropatia diabetica - tratament naturist

Neropatia diabetica este cea mai comuna complicatie a diabetului zaharat afectand aproximativ 65% din bolnavi si se datoreaza persistentei cronice a hiperglicemiei. Neuropatia diabetica reprezinta disfunctii sau modificari patologice ale sistemului nervos central, periferic si autonom, afectand mai ales sistemul nervos vegetativ, activitatea motorie si membrele inferioare. La baza neuropatiei diabetice stau in primul rand tulburarile metabolice ale tesutului nervos, cu alterarea functionala si morfologica a fibrelor sistemului nervos.

Se admite ca la acest nivel ia nastere sorbitolul, ca expresie a devierii locale a metabolismului glucidic (cu toate consecintele sale), in plus apare o ischemie locala datorata microangiopatiei vaselor nervilor. Pot fi interesate radacinile posterioare, nervul rahidian mixt, nervul periferic, placa terminala neuromusculara sau terminatiile nervilor motori de la acest nivel. Interesarea ramurilor comunicante a celulelor ganglionare sau a fibrelor postganglionare ale ganglionului simpatic determina neuropatia la nivel de sistem nervos vegetativ. In patogenia neuropatiei diabetice factorul metabolic si vascular coexista si se influenteaza reciproc.

Neuropatia vegetativa afecteaza in grade diferite toate regiunile supuse inervatiei vegetative, are o expresie clinica bogata si poate afecta diferite organe sau sisteme conducand la manifestari digestive, cutanate, urogenitale, circulatorii, oculare etc.

Polineuropatia senzitivomotorie distala si simetrica intereseaza nervii rahidieni si se manifesta la nivelul membrelor superioare si inferioare, la nivelul trunchiului si extremitatii cefalice. Este intotdeauna mixta: cu predominanta senzitiva (dureri si/sau parestezii) sau motorie (scaderea fortei musculare, diminuarea pana la disparitie a reflexelor osteotendinoase).

La nivelul picioarelor neuropatia diabetica se manifesta prin afectarea nervilor motori si nervilor senzitivi si provoaca reducerea fortei musculare, greutate la mers, durere, reducerea sensibilitatii la picioare ceea ce poate conduce la accidente, hipotensiune arteriala in ortostatism cand irigarea picioarelor cu sange se reduce si favorizeaza ischemia cu toate complicatiile ei.

Disfunctia sudorala se manifesta prin anhidroza distala la extremitatile inferioare, cu risc de fisurare a tegumentelor prin scaderea elasticitatii cutanate si de aparitie a gangrenei neuropate si/sau infectioase si este asociata cu transpiratie compensatoare la nivelul trunchiului si a fetei.

Disfunctia vezicii urinare se manifesta in faza initiala prin diminuarea pana la disparitie a senzatiei de urinare si scaderea frecventei mictiunilor, fapt ce se datoreaza afectarii inervatiei vezicale aferente. Acest lucru poate da senzatia bolnavilor ca, prin micsorarea poliuriei si nicturiei, evolutia diabetului este buna.

Disfunctia sexuala este intalnita la aproximativ 50% dintre barbatii diabetici si la aproximativ 30% dintre femeile diabetice. Sistemul nervos vegetativ simpatic este responsabil de instalarea orgasmului si ejacularii, iar sistemul nervos parasimpatic de erectie si de lubrifiere vaginala. In diabetul zaharat, disfunctia sexuala se instaleaza ca urmare a afectarii in special a sistemului nervos parasimpatic. La barbati, afectarea parasimpatica duce la erectie incompleta sau la lipsa erectiei, caz in care tratamentul consta in marirea fluxului sanguin in penis. La femei, descresterea lubrifierii vaginale duce la atrofia peretilor vaginali, situatie in care se recurge la lubrifianti vaginali protectori.

Neuropatia vegetativa gastrointestinala se manifesta sub forma de dischinezie esofagiana (incetinirea tranzitului esofagian si reflux gastroesofagian), constipatie, atonie gastrica (anorexie, greata, senzatie de satietate rapida), atonia vezicii biliare, diaree diabetica (scaune diareice frecvente, diaree nocturna, incontinenta fecala si volum fecal mai mare de 300 g pe zi).

Hipoglicemii nesesizabile, apar prin afectarea sistemului nervos vegetativ raspunzator de inervatia glandelor medulosuprarenale, care nu permite, in caz de reducere critica a glicemiei, un raspuns andrenergic corespunzator si sesizat de bolnav prin transpiratie, tahicardie etc. La acesti bolnavi, mentinerea glicemiei cat mai aproape de normal este periculos, intrucat se pot instala in anumite situatii (efort fizic, neadministrarea la timp a carbohidratilor) hipoglicemii nesesizabile, cu potential de evolutie spre coma hipoglicemica. Bolnavii trebuie sa-si masoare frecvent glicemia pentru a detecta tendinta la scadere sub nivelul critic si pentru a evita instalarea de episoade hipoglicemice.

Hipotensiunea ortostatica se caracterizeaza prin scaderea sau absenta eliberarii in circulatia sanguina a norepinefrinei in momentul ridicarii in picioare a bolnavului. Consecinta, este reducerea accentuata a tensiunii arteriale, insotita de o stare de slabiciune, ameteli si tulburari de vedere.

Functionarea anormala a pupilelor se datoreaza afectarii mai ales a inervatiei simpatice, cu conservarea in mare parte a celei parasimpatice. Astfel, pupila nu se dilata suficient si impiedica acomodarea la intuneric.

Tratament in neuropatia diabetica:
Prevenirea alterarii functionale si morfologice a fibrelor nervoase se poate obtine numai in conditiile mentinerii inca de la debutul diabetului zaharat a unui cat mai bun control metabolic al bolii. Cu cat durata si severitatea hiperglicemiei sunt mai mari, cu atat riscul instalarii neuropatiei diabetice este mai ridicat. Pe langa tratamentul alopat, de mare ajutor sunt produsele naturiste care, prin compozitia lor specifica, au rol in intarzierea aparitiei si ameliorarea neuropatiei diabetice prin optimizarea controlului glicemic.

In plus, ajuta la restabilirea conducerii influxului nervos prin stimularea refacerii filetelor nervoase alterate si a tecii de mielina (ce inconjoara si protejeaza filetele nervoase) si prin normalizarea metabolismului acizilor grasi esentiali. Ajuta la ameliorarea circulatiei sangine (microangiopatia diabetica) si combate durerea care insoteste neuropatia diabetica. O atentie deosebita in neuropatia diabetica trebuie acordata recapatarii echilibrului psihic, stiut fiind ca depresia se asociaza durerilor cronice, exacerbandu-le.

Produse naturiste CaliVita eficiente in neuropatia diabetica

Nopalin (cactus Nopal) - Produs naturist cu efecte sigure de normalizare a glicemiei sanguine in diabet zaharat. Detoxifiaza si tonifica ficatul si pancreasul, creste sensibilitatea la insulina a celulelor, astfel stimuleaza patrunderea glucozei din sange in interiorul celulelor, unde este utilizata ca energie. Imbunatateste digestia carbohidratilor si implicit productia de insulina, in plus determina absorbtia partiala a glucidelor din intestin. Nopalul este eficient si in prevenirea neuropatiei diabetice.

Rhodiolin (Rhodiola rosea) - A ccelereaza producerea insulinei, creste sensibilitatea la insulina, reducand astfel glicemia, c reste nivelul de serotonina la nivel cerebral, amelioreaza starile depresive.

Super Soya Lecithin (sau Triple Potency Lecithin) - Lecitina este un produs natural care joaca un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, este o componenta fundamentala a stratului de mielina, invelis de aparare a celulelor si fibrelor nervoase. Fosfolipidele din lecitina participa la transferul impulsurilor nervoase, la buna functionare a neuronilor, utile in neuropatia diabetica.

qProtect - Contine Ginkgo biloba si antioxidanti, intensifica circulatia sanguina, actioneaza pe artere, vene si capilare sanguine (inclusiv in disfunctia erectila).

Mega B Complex - Complexul vitaminelor B asigura functionarea normala a sistemului nervos, a musculaturii si a sistemului cardio-vascular. Vitaminele B au rol in procesele metabolice, mentin sanatatea pielii si mucoaselor, contribuie la producerea de acizi grasi, steroizi, testosteron, estrogeni si insulina, scad nivelul de colesterol si trigliceride etc.

Power Mins - Daca mineralele lipsesc din alimentatie apar dereglari serioase ale metabolismului, mai ales in diabet zaharat, de aceea se impune un adaos folosind un produs naturist.

Produse naturiste CaliVita eficiente in neuropatia diabetica:

NOPALIN (cactus Nopal) - 3-6 tablete/zi.

RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3-6 capsule/zi.

SUPER SOYA LECITHYN (sau Triple Potency Lecithin) - 3x1 capsule/zi.

qPROTECT - 3x1 tablete/zi.

MEGA B Complex - 3x1 tablete/zi.

POWER MINS - 3x1 tablete/zi.

Se vor consuma primele 3-4 produse, celelalte, in functie de necesitati.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:
  • formularul de comanda de pe fiecare pagina a produselor
  • telefonic: 0741.018.612 - biolog Iosefina Ungureanu
  • prin email: comenzi@tratamentnaturist.ro

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

Bioharmonex

Este un dispozitiv electronic care emite un camp electromagnetic pulsant, de intensitate foarte scazuta, cu dimensiuni : 90mm x55mm x20mm si greutate de aprox. 80 g...

vezi detalii

Aparatul de biorezonanta (biofeedback)

Masoara un spectru foarte larg de reactii electrice si electromagnetice ale organismului viu , fiind extrem de sensibil la cele mai mici semne incipiente ale...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!

Biolog Iosefina Ungureanu
Mobil: 0741.018.612
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro